После аварии минчанин c велосипедом хотел добраться домой на автобусе, но водитель его не пустил

После аварии минчанин c велосипедом хотел добраться домой на автобусе, но водитель его не пустил

Минчанин Роман Абрамчук недавно попал в велоаварию. Перевязанному, домой пришлось добираться на общественном транспорте. Из автобуса № 65 водитель выгнал — сослался на то, что велосипеды перевозить нельзя.

Роман Абрамчук во время одной из своих экскурсий. Фото: Дмитрий Брушко, TUT.BY

Минский экскурсовод Роман Абрамчук рассказал TUT.BY историю, которая приключилась с ним 19 августа. Роман ехал на велосипеде по велодорожке, что в парке Горького, когда на него наехал другой велосипедист.

— Павучальны момант: хлопец, які мяне збіў, быў у навушніках. І ў яго, і ў мяне была высокая хуткасць, але ён проста не чуў маіх сігналаў, калі я яго абганяў, — рассказывает Роман. — Я добра ляснуўся, але нічога не зламаў. Калена, ступня, локаць, рука — раны. Той хлопец застаўся цэлым. Да мяне людзі падыйшлі адразу: нейкая жанчына мне хутка апрацавала раны — аптэчка была, дзякуй богу, са мной. Усе павялі сябе па-таварыску, у тым ліку хлопец, які мяне збіў.

Роман отмечает: раны болели, но пришлось отправляться на работу. На восемь вечера у него была назначена экскурсия в Лошицком парке. Сборная группа, 12 человек — каждого не предупредишь, что все отменяется. Ехать не мог — перевязанные суставы болели и не сгибались нормально. С первым непониманием окружающих Роман столкнулся, вызвав такси.

— Таксіст прыехаў і сказаў, што трэба было замаўляць універсал. Спачатку адмаўляўся ехаць увогуле, а потым зміласцівіўся, дапамог крыху разабраць ровар, каб ён улез у аўтамабіль.

Фото: Роман Абрамчук
Фото: Роман Абрамчук

В парке Роман провел экскурсию, освободился ближе к 11 вечера. Чтобы добраться домой, в район Комаровского рынка, сначала попробовал вызвать такси-универсал.

— Але ў мяне не атрымалася, таму што універсал — рэдкая птушка, яна не заўжды ёсць каля Лошыцкага парка. Думаю: ну, буду неяк з дапамогай грамадскага транспарту дабірацца. І ў той бок, бліжэй да цэтра, ідзе аўтобус № 65. Разам з веласіпедам увайшоў у аўтобус, там было 2 ці 3 чалавекі, амаль пусты салон. Заходжу, а кіроўца адразу адчыняе акенца і на ўвесь салон кажа: выходзьце, я вас не павязу, аўтобус не кранецца, пакуль вы не выйдзеце! Я тлумачу, што ў мяне няма выбару, я пасля аварыі, не магу ехаць. Ён: выклікайце хуткую! Я стаяў, чакаў, потым падыйшоў да яго. Кажу: едзьце лепей, каб пазбегнуць канфлікта. Ён тады, ўжо не ў такім рэзкім тоне, кажа: вы не можаце ехаць, гэта строга забаронена, тут на любым прыпынку можа зайсці інспекцыя.

Роман Абрамчук добавляет: пришлось выйти, жаль было других пассажиров в салоне, которые были невольными свидетелями конфликта.

— Паехаў тралейбусамі. Яны былі значна больш перапоўненымі, але з іх мяне ніхто не праганяў. Ўначы давялося выклікаць хуткую, бо вельмі балела. Раны вялікія, давялося потым некалькі разоў хадзіць на перавязку.

С претензией по поводу поведения водителя Роман Абрамчук обратился в «Минсктранс». Недавно оттуда пришел ответ: водитель действовал по рабочей инструкции и по правилам перевозок.

«Минсктранс» ссылается на пункт 215 Правил автомобильных перевозок пассажиров. По ним пассажир имеет право провозить в автобусах без багажного отсека маломерную ручную кладь размерами до 60×40×20 см или суммой трех измерений не больше 120 см и массой не больше 20 кг.

Перевозить велосипед можно только в разобранном состоянии, пишет «Минсктранс», когда габариты не превышают указанных, кроме того, он должен быть в чехле или в упаковке. Водитель объясняет, что правила перевозки велосипеда разъяснил пассажиру в полном объеме. Свидетелей, которые могли бы подтвердить, что этого не было, нет.

— Абдумаўшы адказ, я зразумеў, што забаронена менавіта ездзіць з роварам у сабраным стане. Кіроўца мог прапанаваць яго разабраць. Мне непрыемна тое, што адбылося. Гэта паказальны момант, як горад прымае раварыстаў, нават у экстранай сітуацыі.

Источник